Nyheter

NYHETSBREV APRIL 2024

Sjösättningen har startat! Äntligen!

Årsmötet 19 mars
På årsmötet som avhölls i Alviks kulturhus samlade 25 medlemmar. Mötet valde en ny ordförande, Magnus Baude, och en ny suppleant, Jens Lidholm, då Ingrid Hallberg-Lyth och Magnus Skoog meddelat att de önskat avgå ur styrelsen. Mötet beslutade dessutom att höja depositionerna för nattvakt och arbetsplikt med 600 kr till 1.500 kr fr.o.m. 2025-01-01. Anledningen är bl.a. att nuvarande belopp legat still i många år samt att en höjning förhoppningsvis kan motivera medlemmar att gå fler nattvaktspass, vilket är mycket önskvärt. Antalet utförda nattvakter har varit avtagande och numera är knappt hälften av passen genomförda. Höjningen av beloppen påverkar inte de som utför sina åtaganden då krediteringar av utfört arbete ökar i samma omfattning. Mer om detta och övriga punkter från årsmötet finns att läsa i protokollet som finns tillgängligt på Mina sidor i BAS under fliken Filer.

BankID och Mina sidor
”Båtriksdagen 2023 beslutade om att personnummer blir obligatoriskt i BAS från och med 1 januari 2025. Anledningen till att göra personnummer obligatoriskt är att Svenska Båtunionen, båtförbunden och båtklubbarna behöver öka den personliga integriteten i BAS och förenkla arbetet. Anledningen är att säkra integritetsskyddet för registrerade personer och underlätta båtklubbens arbete med medlemsregistret.”
Många saknar idag de fyra sista siffrorna i BAS och några har vid inregistreringen fått födelsedatum 1970-01-01. Detta måste rättas till under 2024 för att du ska kunna logga in på Mina sidor och göra köanmälan, ändringar, bokningar m.m. Du har tidigare fått ett mail med instruktioner för att rätta till detta.

Seglarskolan

I dagsläget har vi ingen organisation som kan genomföra den mycket uppskattade och efterfrågade seglarskolan i sommar. Vi beklagar detta och hoppas vi kan ta upp detta igen till nästa sommar. Är det någon ibland er medlemmar som vill vara med och organisera och/eller arbeta med seglarskolan så kontakta någon i styrelsen eller skicka ett mail till info@alstensbs.se


Sjösättning

Sjösättningen har startat och sker per område. Tider per område finns på anslagstavlan på Grindstugan och i ett tidigare mail utsänt till samtliga varvsliggare. Det finns även en preliminär vecka angivet på fakturan från ÅMT i höstas. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng gärna en fender i fören när båten är klar för sjösättning. Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Nattvakt
Nattvaktsperioden närmar sig och passa på och boka upp ditt pass på en tid som passar. Nattvakt är viktig för alla medlemmar, stor som liten båt. Vi har alla någon eller några intressanta saker i våra båtar som en oinbjuden besökare kan se ett värde i. Nattvakt bokar du på Mina sidor i BAS under fliken Schema.

Sopor
Mindre sopor, sådana som du vanligtvis lägger i din egen soptunna hemma, kan du slänga i stora soptunnan vid Grindstugan märkt med Hushållssopor. Locket ska gå att stänga så är den full så får du ta med dig dina sopor. Allt annat som du vill slänga måste du ta med dig och slänga på t.ex. närmaste återvinningsstation. Glöm inte att städa under din båt när du är klar så varvet är snyggt och prydligt när allt är sjösatt.

Miljöfarligt avfall
Det är du som medlem som är ansvarig för att ta hand om ditt miljöfarliga avfall. Det handlar både om att minimera risken att spilla ut ex. färgrester eller avskrapad färg samt om att lämna miljöfarligt avfall på avsedd miljöstation. Oljor, oljefilter, glykol och färgburkar kan du lämna i utrymmet på baksidan av Grindstugan där vi har vår miljöstation.

Dunkar som tyngder till pressening
Vid rundvandring med Stockholms Stads Miljöförvaltning noterades att det förekommer dunkar med en vätska som inte är tillåtet. Vätskan i dunkar får endast innehålla vatten(spolarvätska, glykol eller annat antifrysmedel är inte tillåtet). Ni som idag har annat än vatten i dunkarna måste se till att de töms på lämpligt sätt och fylls med vatten (fyll till 80%) om de ska återanvändas. Finner vi höst att så inte skett kommer vi behöva vidta någon åtgärd så att vi inte drabbas av anmärkningar och eventuella sanktioner p.g.a. detta.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, på båtar väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga har fått etiketten hemskickad per post och ska själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

Parkering under sjösättningsperioden
ÅMT behöver mycket svängrum vid sjösättningen. Av den anledningen måste vi undvika att parkera på så att de hindras i sitt arbete. Respektera eventuella skyltar. Lägg gärna en lapp med telefonnummer i rutan utifall någon behöver få tag på dig.

El och vatten på varvet och bryggorna
Vatten på varvsplan sätter vi igång så snart risken för minusgrader är borta. Mitt på varvsplan vid stora lyktstolpen finns alltid vatten. Eluttag finns i begränsad omfattning, därför måste vi samsas om dessa. Är du inte på plats så dra ur sladden ur elskåpet och häng tillbaka slangen. Vatten på bryggorna kommer sättas igång när vi lagat några läckor som uppstått under vintern.

Tips, råd och ”pekpinnar”
– Släng rätt sak på rätt plats. Läs på skyltarna i miljörummet vad som ska läggas i respektive kärl.
– Ta bort skräp och annat från platsen där din båt stått under vintern.
– Se till att det finns förtöjningslinor på båten eller på hamnplatsen.
– Täckningsmaterial kan du förvara i båtskjulets fack 1 och 2 (räknat från varvsgrinden).

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV DECEMBER 2023

Hamnen är tom och vi har återigen slagit rekord i antal båtar på varvet. Nu kom även vintern tidigt med både snö och kyla och med det risken för andra typer av skador än vid regn och blåst. Men julen närmar sig och kanske båten är värd en liten julklapp i år som kommer till glädje när säsongen startar om 5-6 månader.

Titta till din båt
Både vind och snö ställer till det ibland och håll koll på din båt så inget händer med den när den står i sin vintervila. Inga lösa (olåsta) stegar som inbjuder till besök av oinbjudna och presenningarna väl på plats är två viktiga saker att kolla. Titta gärna till din båtgranne och säg till om något hänt med båten. Ser du något som vi i styrelsen behöver veta eller åtgärda så skicka ett mail till info@alstensbs.se. Någon bevakning av medlemmar eller bevakningsbolag har vi inte vintertid.

Grindar och dörrar
Vi har under en längre tid haft problem med delar av vårt digitala nyckelsystem men ett arbeta med att få detta åtgärdat pågår. Detta har inneburit att nya nyckelbrickor inte haft tillgång till grinden vid restaurangen, vakttornet och mastskjulet, vilket varje ny nyckelbricksinnehavare informerats om. Samtidigt har kontakten med övriga enheter varit ”svajig”. Av den anledningen är grindarna för närvarande inte låsta på det sätt vi vill, men så snart felen och skadorna åtgärdas kommer samtliga lås fungera som avsett och i enlighet med hemsidans information.

El
Elektriciteten på varvet har ett ytterst begränsat effektuttag då avsikten är att eluttagen ska användas för batteriladdning, handverktyg och liknande. Därför måste vi vara försiktiga med användandet som endast skall vara tillfälligt. Värmare, lampor och andra elektriska apparater får endast vara inkopplade då ägaren finns i båtens omedelbara närhet. Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas ”laddning pågår” samt datum för inkoppling. Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande. El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur. 

Säga upp hamnplats
Arbetet med hamnläggning pågår redan nu och vet du att du inte behöver en hamnplats nästa år och tänker säga upp den så är vi tacksamma om du gör det så snart som möjligt. Det innebär även att vi slipper eventuella krediteringar av årsavgifter som kommer skickas ut i månadsskiftet januari/februari.

Ordförande har ordet

Vi ska vara stolta över att vara medlemmar i ÅBS, en förening som startade 1927. Vi kan alltså snart fira100 år. En tidigare medlem har hittat en bok med tävlingsprotokoll från 1927-1938 som han skickade till mig. Där kan man läsa att vi hade både kappseglingar och motorbåtstävlingar. Motorbåtarna var uppdelade i en klass för under 7 knop och en för över 7 knop. Idag går nog alla motorbåtar i ÅBS över 7 knop. Bland kappseglings-resultaten ser jag efternamn som fortfarande förekommer i medlemsregistret. Det är nog både barn och barnbarn till våra tidigaste medlemmar. Även om vår tävlingsverksamhet sover sin törnrosasömn är det väl härligt om vi kan engagera våra barn och barnbarn så att både båtliv och föreningsliv får fortsätta.

God Jul och Gott Nytt År
önskar
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV NOVEMBER 2023

Nu är snart hamnen tom på båtar och ÅMT har fyllt hamnplan med såväl stora som små båtar. En hel del nya har tillkommit och därför finns både gammal och ny information om vad som gäller på varvet vintertid. Men sjösättningen startar i april, inte ens ett halvår kvar!

Vattnet i hamnen och bastun är avstängd
För att undvika frysskador i våra ledningssystem så har vi stängt av vattnet i hamnen och i bastun. Bad i Mälaren, för de som vågar, är det många som rekommenderar för de som badar bastu.

El på varvet

  • Uttag 6 A är främst avsett för batteriladdning.
  • Elutrustning för t.ex. värme och avfuktning får ej vara inkopplad utan att någon finns närvarande.
  • Uttag 10 A aktiveras genom att trycka på gröna knappen (nya elskåpen) och är då på i 4 timmar.
  • Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas med datum för inkoppling. Är det färdigladdat så dra ur kabeln så någon annan kan ladda.
  • Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande.

El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur.

Grindar och toaletter låsta
Under perioden 16 november till 31 mars är grindar, toaletter och dusch låsta dygnet runt för att förhindra obehöriga på varvet. Du låser upp med nyckeltagg, så har du inte en sådan så beställ en via hemsidan.

Kärror, vagnar och stegar
För att försvåra stölder på varvet kommer vi fortsätta att ha kärror och vagnar som står på bryggorna sommartid inlåsta i mastskjulet vintertid. Se därför till att ställa tillbaka dem där efter användandet. Se även till att stegar är låsta och därmed icke användbara. Hittar vi olåsta stegar tar vi hand om dem och låser fast dem i skjulet för täckmaterial. Saknar du en stege så kolla där först. Finns den där så kontakta någon i styrelsen så låser vi upp låset.

Ta hem linor och förtöjningsmaterial
Nu är det läge att ta hem och se över båtens linor och förtöjningsmaterial. Linor tvättas lämpligast i tvättmaskin i 40-60 grader. Fjädrar och schackel kan vara bra att kolla så de håller för minst en säsong till. Vissa hamnplatser är mer utsatta för vind och våg och här krävs en bra koll på materialet. Kommer du inte åt linorna ute på en ponton eller stolpe så kan du alltid använda ÅBS roddbåt som ligger längst in på 300-bryggan.

Inloggning i BAS (Mina sidor)
Tycker du det är svårt att komma ihåg användarnamn och lösenord för att logga in så kan du använda BankID. Fungerar inte det för dig så behöver vi komplettera dina medlemsuppgifter med ditt personnummer. Maila i så fall detta till info@alstensbs.se och ange ditt medlemsnummer.

Diverse råd och ”pekpinnar”

  • Fäst inte linor till täckningen i båtens stöttor
  • Ta hem förtöjningslinor från bryggan
  • Håll koll på båtens täckning i vinter, framför allt efter snöfall och hårda vindar
  • Håll koll på dina grannars båtar när du ändå är på plats
  • Dunkar som är tyngder till täckningen får endast vara fyllda med vatten enligt den information vi fick vid senaste miljöinspektion
  • Behöver du någon service av ÅMT på båten så boka det nu
  • Ser du något hål i staketet eller något annat som bör åtgärdas så meddela oss via info@alstensbs.se

Ordförande har ordet
Kommer ni ihåg hur ni gör utan elektroniska hjälpmedel? Har ni ens papperskort med om elektroniken plötsligt inte fungerar. Förlitar ni er helt på bogpropellern eller kan ni konsten att köra på spring? Det fungerar även i mycket kraftig vind när bogpropellern kanske inte orkar. Vet ni att det finns ett rätt och ett fel sätt att fästa linan på en knap? Sitter den fel och har varit utsatt för påfrestning kan den bli svår att lossa i en kritisk situation. En paddel och ett ankare kan vara skillnaden mellan en jobbig situation och en farlig situation. Har era barn lärt sig ro i olika vind- och vågförhållanden innan ni hängde på en snurra på jollen? Vad jag vill få fram är att om man kan grunden är man trygg även när saker inte fungerar som tänkt. Är man trygg blir båtlivet så otroligt mycket härligare för hela besättningen.

Nu är det mörkt, kallt och blött. Jag hoppas därför att de flesta har fått upp sina båtar och nattat dem för vintern.

Med vänlig hälsning

Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV AUGUSTI 2023

Sommaren som skulle bli den bästa på många år har enligt många varit den sämsta istället. Varmt i början men sen under semestertid mest blåsigt, kallt och regnigt. Förhoppningen är att hösten blir fin istället. Det innebär även att båtsäsongen närmar sig sitt slut igen, men dessförinnan lite nyheter och information från ÅBS.

Seglarlägren
I sommar har vi haft två mycket lyckade och uppskattade seglarläger för barn. Det var 16 respektive 22 elever som under fem dagar i goda väderförhållanden lärde sig båtliv och hur man seglar. De seglade optimistjollar och fick även vara med om hur det är att kapsejsa med en sådan. Även en långsegling genomfördes till bl.a. Fågelön t.o.r. Det är nu andra året vi genomför dessa läger och redan nu planerar vi hur vi ska kunna gå vidare och utveckla detta till nästa sommar.

Båtbyte
Har du eller funderar du på att byta båt? Glöm då inte att anmäla detta till oss med ett mail till info@alstensbs.se. Är den större eller mindre än nuvarande båt så är det inte säkert att den kan ha samma hamnplats eller varvsplats, så var ute i god tid. Vill du ha service utförd så kontakta ÅMT om detta.

Upptagning
I mitten av september börjar ÅMT med sitt stora arbete att torrsätta våra båtar. Läs mer om hur upptagningen går till på hemsidan, på anslagstavlan på Grindstugan eller det mail som skickas ut till varvsliggare. Glöm inte att innan upptagning överlämna alla nycklar som behövs för att låsa upp och förflytta båten från hamnplatsen till upptagningsrampen.

Trailer och trailerbåt
Innan upptagningen kan starta måste varvsplanen vara iordningställd och fri från trailers och annat som hindrar ÅMT:s arbete. Därför är det viktigt att ni som har trailerplats eller trailerbåt på varvsplan avlägsnar dessa från varvet senast 15/9. En avgift för flytt efter detta datum kan tillkomma för de som ej tagit hand om sin trailer eller trailerbåt. För att hjälpa er att komma ihåg detta kommer vi dessutom skicka ett mail till er.

Arbetsplikt
Vi kommer under hösten genomföra några arbetstillfällen då vi framför allt iordningställer varvsplan och senare ”stänger” hamnen för vintern. De olika tillfällena kommer att medddelas på mail till berörda medlemmar.

Mastkranen
Platsen vid mastkranen är i första hand till för båtar som mastar av eller mastar på. Ibland är det många som vill göra detta och därför är det viktigt att man ligger på platsen under så kort tid som möjligt, och alltid någon på plats. Se till att segel och bom och allt runt omkring är nedtaget så det bara är nedtagning av själva masten som ska göras vid mastkranen. En hjälpande hand är ofta uppskattad vid dessa ibland tunga och komplicerade lyft.

Nattvakt
Du som ännu inte genomfört ditt nattvaktspass passa på och boka det nu så vi har en god bevakning under de mörka nätterna som nu kommer. Vi har och har haft lite aktiviteter av ”pirater” i området som genomför stölder av framför allt bensin i båtar. Hjälp dig själv och dina medlemskamrater så vi slipper sådana tråkigheter framöver. Den gula båt som vid detta skrivande ligger på Pontonens utsida tillhör en ”pirat”. Vi har dessvärre ingen möjlighet att få den förflyttad utan måste hoppas personen själv gör detta. Han är informerad om att den inte får ligga förtöjd där.

Högt vattenstånd och regn
Mälaren har efter allt regnande ett mycket högt vattenstånd. Det innebär att de båtar som inte ligger på flytbryggor kan ha fått sina förtöjningar förändrade. Har du en sådan hamnplats och inte varit ute med din båt på länge så ta en sväng ner och kolla att allt är ok. Det gäller även båtar som inte har självläns och som efter det mycket regnande kan vara i behov av ösning.

Ordförande har ordet
Nu är även min långa segelsommar över. Den har varit om möjligt ännu blåsigare och regnigare än i Stockholm. Trots det har den varit helt fantastisk. Hur är det möjligt? Först och främst trivs vi med varandra och med livet ombord. Vi vet vi att vi inte kan råda över vädret utan det gäller att anpassa sig i stället. Sedan har vi alltid fullt med böcker, spel och godis hos oss i väntan på bättre väder. En gäst- eller klubbhamn får ett stort plus av mig om det finns en bokbyteshylla där man kan byta lästa böcker, återbruk när det är som bäst. Ett av årets mål var Thyborön, vem har inte hört det på sjörapporten. Utanför ligger Nordsjön och sedan hela världen. Vi hade tur med vädret de dagar vi var där och kunde vandra längs den oändliga stranden på utsidan. Några veckor senare var vi glada över att ligga i Göta kanal när Hans släpptes loss.

Jag hoppas att ni inte helt har gett upp båtlivet efter denna sommar. Vädret kan bli alldeles fantastiskt nästa sommar. Innan dess är det smart att se över det som inte fungerat under säsongen.    


Med vänlig hälsning

Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV MAJ 2023

Värmen är åter och båtsäsongen kan börja på allvar. I Nyhetsbrevet här kan du läsa om 6 juni, medlemsmötet och en hel del annat

Bryggfest 6 juni
Nu dukar vi upp på bryggan för den traditionella bryggfesten den 6 juni för er medlemmar. Vi börjar klockan 18 och då serveras en välkomstdrink. Därefter börjar vi grilla för att sen gemensamt äta middag på bryggan vid mastskjulet. Dryck till middagen får du ta med hemifrån. Vi räknar med ca 130 personer vilket kräver att ”det finns hjärterum för stjärterum” på bryggan, d.v.s. inga bordsreservationer görs och lämna plats för de som vill inta sin middag. Efter kaffet vidtar underhållning och den blir likt förra året vilket innebär att Rooftops står för kvällens musik.

Anmälan till festen görs på hemsidan under fliken Verksamheter. Vi välkomnar medlemmar och dess familj med max 4 pers/medlem. Anmälan är öppen t.o.m. 26 maj för sen behöver vi tid att förbereda med mat och dryck. Vill du hjälpa till med förberedelser och/eller under kvällen skicka ett mail till info@alstensbs.se med rubriken ”Magnus”.

Hjärtligt välkomna

Seglarlägret
Seglarlägret 15-19 juni har fortfarande några platser kvar. Anmälan görs på hemsidan under fliken Verksamheter. För lägret i augusti kan du göra en anmälan men då blir det en köplats.

Låsta toaletter
Vi har beslutat att sätta lås på toaletterna och duschen så att de endast kan nyttjas av medlemmar med nyckeltagg. Anledningen är att bl.a. de så kallade ”piraterna” kommit på att de kan använda dem när de har behov. De öppnas med nyckelbrickan (inga koder).

Hjärtstartare
Vi har installerat en hjärtstartare som är placerad i klubbrummet, rummet på gaveln mot sjön i huset som har toaletter. För att komma åt den krävs en nyckeltagg, men vi anser ändå att det är viktigt att det finns hjärtstartare på området. För det mesta finns alltid någon på området med nyckeltagg.

Medlemsmöte
Den 3 maj hade vi ett medlemsmöte på varvsplan. Vädret var inte det bästa men ett tjugotal medlemmar kom och ställde frågor och gav sina synpunkter. Ett flitigt diskuterat ämne var nattvakten. Många var bekymrade över den minskade nattvaktsbokningarna som skett senaste året. Nattvakten är viktig och ett effektivt sätt att hindra stölder och inbrott i våra båtar, så boka din nattvakt så vi får ha en trygg hamn för våra båtar.

Ett annat ämne var möjligheten till utlåning/uthyrning av platser där hamnplatsinnehavaren inte har sin båt på plats under en viss tid. Vi har i avtalet med Stockholms Stad förbjudits att hyra ut i andra hand och därför är detta inte tillåtet. Samma avtal reglerar varvsplan som enligt avtalet skall vara fritt från ”varvsliggare” efter 31/5 och endast ett fåtal trailar tillåts. ÅMT har ett eget avtal med Stockholms Stad. Vi gör därför stickprovskontroller under året för att kontrollera att rätt båt ligger på rätt plats.

Sommarstängt
Kansliets verksamhet har sommarstängt fr.o.m. midsommar och personer i styrelsen har jourveckor av mail och vid akuta ärenden. Behöver du en nyckelbricka så se därför till att beställa den snarast så att du får den innan sommaren. Beställning gör du på hemsidan.

Ordförande har ordet
Vatten är en förutsättning för vårt båtliv. Efter ett helt livs båtägande har jag lärt mig att vatten spelar stor roll efter sjösättning. Kommer det kylvatten vid första motorstart? Läcker det underifrån, trasig genomföring, otät propelleraxel eller glömd impeller? Läcker det uppifrån, otät träruff eller trasiga o-ringar på luckor? Läcker det inifrån, vattenpump eller slangkopplingar? Detta var ett axplock från mina egna båtar, ni kan säkert komma på en mängd andra anledningar. Årets problem var dåligt tryck i tryckvattnet. Det brukar lösa sig genom att pumpa in luft i hydropressen. Icke i år. Lösningen denna gång var att släppa ut luft i stället. Samma symptom men två motsatta lösningar. När jag hade ett annat problem sa en klok man på varvet att jag inte ska fundera så mycket. Jag gör som han säger, är nöjd med att vattnet nu fungerar. 

Jag hoppas att ni alla får en härlig båtsommar med alldeles lagom väder. 

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap