NYHETSBREV APRIL 2024

Sjösättningen har startat! Äntligen!

Årsmötet 19 mars
På årsmötet som avhölls i Alviks kulturhus samlade 25 medlemmar. Mötet valde en ny ordförande, Magnus Baude, och en ny suppleant, Jens Lidholm, då Ingrid Hallberg-Lyth och Magnus Skoog meddelat att de önskat avgå ur styrelsen. Mötet beslutade dessutom att höja depositionerna för nattvakt och arbetsplikt med 600 kr till 1.500 kr fr.o.m. 2025-01-01. Anledningen är bl.a. att nuvarande belopp legat still i många år samt att en höjning förhoppningsvis kan motivera medlemmar att gå fler nattvaktspass, vilket är mycket önskvärt. Antalet utförda nattvakter har varit avtagande och numera är knappt hälften av passen genomförda. Höjningen av beloppen påverkar inte de som utför sina åtaganden då krediteringar av utfört arbete ökar i samma omfattning. Mer om detta och övriga punkter från årsmötet finns att läsa i protokollet som finns tillgängligt på Mina sidor i BAS under fliken Filer.

BankID och Mina sidor
”Båtriksdagen 2023 beslutade om att personnummer blir obligatoriskt i BAS från och med 1 januari 2025. Anledningen till att göra personnummer obligatoriskt är att Svenska Båtunionen, båtförbunden och båtklubbarna behöver öka den personliga integriteten i BAS och förenkla arbetet. Anledningen är att säkra integritetsskyddet för registrerade personer och underlätta båtklubbens arbete med medlemsregistret.”
Många saknar idag de fyra sista siffrorna i BAS och några har vid inregistreringen fått födelsedatum 1970-01-01. Detta måste rättas till under 2024 för att du ska kunna logga in på Mina sidor och göra köanmälan, ändringar, bokningar m.m. Du har tidigare fått ett mail med instruktioner för att rätta till detta.

Seglarskolan

I dagsläget har vi ingen organisation som kan genomföra den mycket uppskattade och efterfrågade seglarskolan i sommar. Vi beklagar detta och hoppas vi kan ta upp detta igen till nästa sommar. Är det någon ibland er medlemmar som vill vara med och organisera och/eller arbeta med seglarskolan så kontakta någon i styrelsen eller skicka ett mail till info@alstensbs.se


Sjösättning

Sjösättningen har startat och sker per område. Tider per område finns på anslagstavlan på Grindstugan och i ett tidigare mail utsänt till samtliga varvsliggare. Det finns även en preliminär vecka angivet på fakturan från ÅMT i höstas. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng gärna en fender i fören när båten är klar för sjösättning. Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Nattvakt
Nattvaktsperioden närmar sig och passa på och boka upp ditt pass på en tid som passar. Nattvakt är viktig för alla medlemmar, stor som liten båt. Vi har alla någon eller några intressanta saker i våra båtar som en oinbjuden besökare kan se ett värde i. Nattvakt bokar du på Mina sidor i BAS under fliken Schema.

Sopor
Mindre sopor, sådana som du vanligtvis lägger i din egen soptunna hemma, kan du slänga i stora soptunnan vid Grindstugan märkt med Hushållssopor. Locket ska gå att stänga så är den full så får du ta med dig dina sopor. Allt annat som du vill slänga måste du ta med dig och slänga på t.ex. närmaste återvinningsstation. Glöm inte att städa under din båt när du är klar så varvet är snyggt och prydligt när allt är sjösatt.

Miljöfarligt avfall
Det är du som medlem som är ansvarig för att ta hand om ditt miljöfarliga avfall. Det handlar både om att minimera risken att spilla ut ex. färgrester eller avskrapad färg samt om att lämna miljöfarligt avfall på avsedd miljöstation. Oljor, oljefilter, glykol och färgburkar kan du lämna i utrymmet på baksidan av Grindstugan där vi har vår miljöstation.

Dunkar som tyngder till pressening
Vid rundvandring med Stockholms Stads Miljöförvaltning noterades att det förekommer dunkar med en vätska som inte är tillåtet. Vätskan i dunkar får endast innehålla vatten(spolarvätska, glykol eller annat antifrysmedel är inte tillåtet). Ni som idag har annat än vatten i dunkarna måste se till att de töms på lämpligt sätt och fylls med vatten (fyll till 80%) om de ska återanvändas. Finner vi höst att så inte skett kommer vi behöva vidta någon åtgärd så att vi inte drabbas av anmärkningar och eventuella sanktioner p.g.a. detta.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, på båtar väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga har fått etiketten hemskickad per post och ska själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

Parkering under sjösättningsperioden
ÅMT behöver mycket svängrum vid sjösättningen. Av den anledningen måste vi undvika att parkera på så att de hindras i sitt arbete. Respektera eventuella skyltar. Lägg gärna en lapp med telefonnummer i rutan utifall någon behöver få tag på dig.

El och vatten på varvet och bryggorna
Vatten på varvsplan sätter vi igång så snart risken för minusgrader är borta. Mitt på varvsplan vid stora lyktstolpen finns alltid vatten. Eluttag finns i begränsad omfattning, därför måste vi samsas om dessa. Är du inte på plats så dra ur sladden ur elskåpet och häng tillbaka slangen. Vatten på bryggorna kommer sättas igång när vi lagat några läckor som uppstått under vintern.

Tips, råd och ”pekpinnar”
– Släng rätt sak på rätt plats. Läs på skyltarna i miljörummet vad som ska läggas i respektive kärl.
– Ta bort skräp och annat från platsen där din båt stått under vintern.
– Se till att det finns förtöjningslinor på båten eller på hamnplatsen.
– Täckningsmaterial kan du förvara i båtskjulets fack 1 och 2 (räknat från varvsgrinden).

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *