Nyheter

NYHETSBREV APRIL 2025

Sjösättningen har startat! Äntligen! Här är information om detta och en hel del annat nytt som hänt eller händer i ÅBS verksamhet.

Årsmötet 18 mars
På årsmötet som avhölls i Alviks kulturhus samlade 25 medlemmar. Mötet valde Peter Johnson till ny ordinarie ledamot efter Carl Leinar och stadgeändringen om antal ledamöter i valnämnden beslutades till 3-5 personer.

Seglarskolan

I år kommer seglarskolan återigen genomföras vid två tillfällen. Jonathan Hall som varit med vid tidigare läger kommer att vara ledare. Anmälan görs på hemsidan www.alstensbs.se och mer information om de olika lägren finns där. Är det någon ibland er medlemmar som vill vara med och hjälpa till så kontakta någon i styrelsen eller skicka ett mail till info@alstensbs.se


Sjösättning

Sjösättningen har startat och sker per område. Tider per område finns på anslagstavlan på Grindstugan och i ett tidigare mail utsänt till samtliga varvsliggare. Det finns även en preliminär vecka angivet på fakturan från ÅMT i höstas. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng gärna en fender i fören när båten är klar för sjösättning och informera ÅMT (service@alstensmarinteknik.se eller 08-26 69 68). Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Räddningsstegar
Räddningsstegarna på pontonen är demonterade för att repareras. Detsamma kommer ske med många av de övriga stegarna och vi kommer även söka nya bättre platser för dem när vi renoverat dem.

Nattvakt
Nattvaktsperioden närmar sig och passa på och boka upp ditt pass på en tid som passar. Nattvakt är viktig för alla medlemmar, stor som liten båt. Vi har alla någon eller några intressanta saker i våra båtar som en oinbjuden besökare kan se ett värde i. Nattvakt bokar du på Mina sidor i BAS under fliken Schema.

Informationsskyltar

Har du inte varit nere på varvet ännu kommer du upptäcka ett flertal nya informationsskyltar. Vi har låtit tillverka dessa för att bl.a. uppmärksamma besökare på de ökade risker som kombinationen vatten, bryggor och båtar innebär.

Sopor
Mindre sopor, sådana som du vanligtvis lägger i din egen soptunna hemma, kan du slänga i stora soptunnan vid Grindstugan märkt med Hushållssopor. Locket ska gå att stänga så är den full så får du ta med dig dina sopor. Allt annat som du vill slänga måste du ta med dig och slänga på t.ex. närmaste återvinningsstation. Glöm inte att städa under din båt när du är klar så varvet är snyggt och prydligt när allt är sjösatt.

Miljöfarligt avfall
Det är du som medlem som är ansvarig för att ta hand om ditt miljöfarliga avfall. Det handlar både om att minimera risken att spilla ut ex. färgrester eller avskrapad färg samt om att lämna miljöfarligt avfall på avsedd miljöstation. Oljor, oljefilter, glykol och färgburkar kan du lämna i utrymmet på baksidan av Grindstugan där vi har vår miljöstation.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, på båtar väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga har fått etiketten hemskickad per post och ska själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

Parkering under sjösättningsperioden
ÅMT behöver mycket svängrum vid sjösättningen. Av den anledningen måste vi undvika att parkera på så att de hindras i sitt arbete. Respektera eventuella skyltar. Lägg gärna en lapp med telefonnummer i rutan utifall någon behöver få tag på dig.

El och vatten på varvet och bryggorna
Vatten på varvsplan och bryggor sätter vi igång så snart risken för minusgrader är borta och vi har personal som kan åtgärda de läckor som alltid uppstår efter vintern. Mitt på varvsplan vid stora lyktstolpen och nere vid mastkranshamnen finns alltid vatten och lång slangar. Eluttag finns i begränsad omfattning, därför måste vi samsas om dessa. Är du inte på plats så dra ur sladden ur elskåpet och häng tillbaka slangen.

Grindar och dörrar

Gånggrindarna vid Grönviksvägen och Mackbryggan kommer att hållas öppna maj – september 09:00 – 22:00. Övriga grindar och dörrar är låsta och öppnas med nyckeltaggen.

Med vänlig hälsning

Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV JANUARI 2025

Båtsäsongen med båten i vattnet närmar sig sakta men säkert och så snart värmen börjar stiga så kommer nog många att vara nere på varvsområdet och arbeta, men även ta sig en stärkande paus i solen på bänken utmed mastskjulet.

Årets faktura med höjda depositioner
Snart kommer årets medlemsfaktura skickas via mail med alla de avgifter och avdrag vi har uppgifter om. Kontrollera att det är korrekt och kontakta oss snarast om du har frågor och funderingar om det. Har du inte fått den så kolla i skräpposten.

Årsmötet i våras beslutade att fr.o.m. 2025-01-01 höja depositionerna för vakttjänst och arbetsplikt till 1.500 kr och kvittning för utförd vakttjänst och arbetsplikt till 1.500 kr respektive 250 kr. Notera att för den som t.ex. har hamn- och varvsplats och utfört alla sina plikter 2024 blir resultatet i år en engångsökning med 1.200 kr på årets faktura eftersom kvittningarna sker med 2024 års priser.

För varvsliggare så är som vanligt 2025-26 års varvsavgifter med på fakturan, så har du för avsikt att inte nyttja varvet nästa säsong så säg gärna till redan nu. Ålstens Marinteknik AB, som inte är en del av ÅBS, fakturerar separat sjösättnings- och upptagningskostnader när detta sker.

Materialansvarig för jollar sökes
Vi i styrelsen söker nu en frivillig medlem som kan tänka sig att ta ansvar för våra 10-14 optimistjollar som används i seglarskolan. Rollen innebär att:

  • Säkerställa att jollarna är kompletta, i bra skick och vid behov reparera, justera och komplettera jollarna.
  • Vid behov närvara och stötta seglarskolan med jollarna inför och under lägerveckor.
  • Kontrollera att jollar som används av seglarskolan återlämnas till sin plats i gott skick.

Det är en viktig uppgift för att klubben ska kunna kunna använda dessa jollar till våra yngre medlemmars seglingsutbildning. Om du är intresserad eller vill veta mer hör gärna av dig till oss i styrelsen så snart som möjligt.

Tack för att du hjälper till att göra ÅBS till en välfungerande klubb!

Årsmöte 18 mars
Vi hade planerat att genomföra årsmötet den 18 mars och mer information om var årsmötet genomförs kommer i kallelsen.

Bastun
Användandet av bastun överträffar allas våra förväntningar. Vi har nu i vinter haft många och flitiga bastubadare. Har du bokat den men av någon anledning inte kommer använda den så glöm inte att boka av. Det finns många som vill basta.

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV DECEMBER 2024

Nu när året närmar sig sitt slut och kylan sätter in är det dags för lite information som inte har så mycket med båtlivet att göra. Hamnen är tom och nu väntar väl de flesta på att våren ska komma så vi återigen kan börja med att ta hand om våra saker på varvet.

Bastun
Bastun har under året engagerat styrelsen i en omfattning som inte var tänkt eller förväntat. Den har tagit mycket kraft från annat styrelsearbete, haft större slitage och kostat mer än vad som var tänkt när den införskaffades. När vi nu summerar ”bastuåret” visar det att 150 av våra medlemmar gjort 1.000 bokningar av bastun. Tyvärr har var tredje av dessa bokningar inte nyttjats utan bastun har värmts upp men stått tom. Medlemmar har hört av sig och tycker det är svårt att hitta lediga tider och att då finna att var tredje bokning blir en ”No show” är inte acceptabelt.

ÅBS skall enligt stadgarna i främja båtintresset för sina medlemmar och utveckla ett gott kamrat- och sjömanskap. Flertal medlemmar har kommit med synpunkter, frågor och påpekanden som gör att styrelsen beslutat att göra förändringar i Tidbokningsregelerna för bastun. Reglerna gäller i och med detta mailutskick och under 2025 utvärderas effekterna av detta.

  • Man kan ha en aktiv bokning (tidigare 2)
  • De ”no show” som noteras vid löpande kontroller informeras om detta via mail
  • Efter tre ”no show” fråntas man rätten att boka bastun
  • Nya medlemmar fr.o.m. 2025 (passiva) får möjlighet att boka bastun först då man erhållit hamn- eller varvsplats (aktiva).

Syftet är framför allt att göra tillgängligheten större för nuvarande medlemmar och samtidigt ge de som har båt i hamnen och/eller på varvet möjlighet att nyttja dess faciliteter.

BankID för inloggning till Mina sidor i BAS
Som vi informerats om tidigare så kommer inloggningen från 2025-01-01 endast ske med BankID. Alla har inte fullständiga uppgifter registrerade så därför har berörda medlemmar har fått mail om detta, och många har redan rättat sina uppgifter.

”Båtriksdagen 2023 beslutade om att personnummer blir obligatoriskt i BAS från och med 1 januari 2025. Anledningen till att göra personnummer obligatoriskt är att Svenska Båtunionen, båtförbunden och båtklubbarna behöver öka den personliga integriteten i BAS och förenkla arbetet. Anledningen är att säkra integritetsskyddet för registrerade personer och underlätta båtklubbens arbete med medlemsregistret.”

Byta båt, båtplats, varvsplats m.m.
Kommer du byta båt, har du bytt eller önskar du byta hamnplats så gå in på Mina sidor och anmäl detta så snart som möjligt. Har du sålt båten eller av andra skäl inte behöver din varvs- eller hamnplats längre så meddela oss det på info@alstensbs.se så snart som möjligt, gärna nu innan årsskiftet så din årsfaktura blir korrekt. Detta gäller naturligtvis även för dig som söker hamn- eller varvsplats 2025. Vi har startat arbetet med hamnplatserna och ju tidigare du meddelar oss desto lättare och bättre blir vårt arbete. Kommer du sent riskerar du att inte kunna få ditt önskemål tillgodosett.

Vi vill passa på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt Båtår 2025

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV OKTOBER 2024

Så sakteliga töms hamnen på båtar och varvsplanen fylls på inför vintern, men än så länge har träden kvar sina löv i fina höstfärger. Inför vintersäsongen har vi fixat till en del för att underlätta för både er medlemmar och oss i styrelsen, och dessutom ökat säkerheten på varvssidan.

Kameror med bevakningstjänst
Vi har anlitat Securitas för att nattetid bevaka varvet och förhindra obehöriga på området. De har satt upp kameror för bevakning av stängslet från Grindstugan till Mastskjulet. Denna sträcka av staketet är den del där inbrotten som skett kommit ifrån. Vi hoppas att detta i första hand skall avskräcka och i värsta fall avbryta stölder i våra båtar. För att minimera falsklarm så ber vi er därför att inte vistas på varvet och arbeta på båtarna nattetid.

Ökad belysning
I samband med kamerainstallationerna har vi även förbättrat belysningen på varvet, även det för att öka säkerheten. Det märks säkert om du promenerar förbi nu på sena eftermiddagar och kvällar.

Grindar och toaletter låsta
Från och med måndagen den 14 oktober är grindar och toaletter återigen låsta dygnet runt för att förhindra obehöriga på varvet. Du låser upp med nyckeltagg, så har du inte en sådan så beställ en via hemsidan.

Nya informationsskyltar
Vi har låtit tillverka skyltar som ska underlätta för både er medlemmar och oss i styrelsen. Det är t.ex. tydliga platsanvisningar för trailers och trailerbåtar, p-skyltar, varning för båtupptagning, toalettanvisning m.fl. Det kommer vartefter sättas upp fler i området som förhoppningsvis ska bringa lite ordning och reda runt omkring i vårt område.

Vatten året runt
Tillgången på vatten på varvet har alltid varit diskuterad. Eftersom ledningarna hänger i luften så är frysrisken stor och därför stängs det av ”tidigt” och sätts på ”sent”. Vatten året runt finns sedan tidigare vid stora stolpen mitt på varvsplan (eluppvärmt). Vi har nu kopplat på en ny ledning på denna med en tappkran vid lådan med oljelänsar vid mastkranen. Även den ska vara igång året runt och där skall det finnas en extra lång slang att använda. Nästa del i detta projekt är att dra en likadan ledning till övre delen av varvet också, men av tidsskäl får det vänta till nästa säsong.

BankID för inloggning till Mina sidor i BAS
Som vi informerats om tidigare så kommer inloggningen från årsskiftet endast ske med BankID. Kan du använda det idag så behöver du inte läsa mer om detta.
”Båtriksdagen 2023 beslutade om att personnummer blir obligatoriskt i BAS från och med 1 januari 2025. Anledningen till att göra personnummer obligatoriskt är att Svenska Båtunionen, båtförbunden och båtklubbarna behöver öka den personliga integriteten i BAS och förenkla arbetet. Anledningen är att säkra integritetsskyddet för registrerade personer och underlätta båtklubbens arbete med medlemsregistret.”
För att detta ska kunna ske måste vi ha registrerat ditt födelsedatum och de fyra sista siffrorna, vilket det senare inte gjorts rutinmässigt. För att rätta till detta behöver du logga in på Mina sidor med användarnamn och lösenord och uppge dina fyra sista siffror. Hur det går till finns beskrivet i en i mailet bifogad pdf.

Årets sista nattvaktpass
Har du ännu inte gjort ditt nattvaktspass så finns det fortfarande möjlighet att göra detta. Hösten är mörk och tyvärr en lockande tid för obehöriga ”gäster” i hamn och på varv

El på varvet

  • Uttag 6 A är främst avsett för batteriladdning.
  • Elutrustning för t.ex. värme och avfuktning får ej vara inkopplad utan att någon finns närvarande.
  • Uttag 10 A aktiveras genom att trycka på gröna knappen (nya elskåpen) och är då på i 4 timmar.
  • Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas med datum för inkoppling. Är det färdigladdat så dra ur kabeln så någon annan kan ladda.
  • Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande.

El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur.

Dunkar som tyngder till pressening
Vid rundvandring med Stockholms Stads Miljöförvaltning noterades att det förekommer dunkar med en vätska som inte är tillåtet. Vätskan i dunkar får endast innehålla vatten (spolarvätska, glykol eller annat antifrysmedel är inte tillåtet). Finns fortfarande sådana vätskefyllda dunkar vid nästa inspektion riskerar vi onödiga böter.

Kärror, vagnar och stegar
För att försvåra stölder på varvet kommer vi fortsätta att ha kärror och vagnar som står på bryggorna sommartid inlåsta i mastskjulet vintertid. Se även till att stegar är låsta och därmed icke användbara. Hittar vi olåsta stegar tar vi hand om dem och låser fast dem i skjulet för täckmaterial. Saknar du en stege så kolla där först. Finns den där så kontakta någon i styrelsen så låser vi upp låset.

Ta hem linor och förtöjningsmaterial
Nu är det läge att ta hem och se över båtens linor och förtöjningsmaterial. Linor tvättas lämpligast i tvättmaskin i 40-60 grader. Fjädrar och schackel kan vara bra att kolla så de håller för minst en säsong till. Vissa hamnplatser är mer utsatta för vind och våg och här krävs en bra koll på materialet. Kommer du inte åt linorna ute på en y-bom eller stolpe så kan du alltid använda ÅBS roddbåt som ligger längst in på 300-bryggan.

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV AUGUSTI 2024

Även om sommaren inte riktigt är slut så är det faktiskt bara några veckor kvar till att upptagningen av våra båtar startar. De som är direkt berörda med varvsplats, trailerplats och trailerbåtplats har fått ett särskilt mail om detta, så här finns lite andra nyheter och information från ÅBS.

Bad från bryggor och i hamnbassängen
Bad är absolut förbjudet i hamnbassängen och hamninloppet. Båtföraren som befinner sig på väg ut/in i hamnen måste ha fullt fokus på att framföra sin båt på ett säkert och ansvarsfullt sätt inför tilläggningen eller avfärd. Finns det då badande personer i dess närhet riskeras både person- och sakskador att ske. Särskilt besvärligt är det vid inloppet då det ofta är skvalpigt och hastigheten låg och därmed begränsad manöverbarhet. ÅMT hanterar både medlemmars båtar och externa kunder, och de externa förväntar sig inte badande i hamnen. ÅMT behöver i sin verksamhet under sommaren kunna bogsera båtar till och från deras serviceplats eller servicepontonen utan störande moment.

De stegar som finns där idag är ditsatta för att användas som räddningsstegar. Vi vill därför be er medlemmar att sprida denna information till nära och kära och påpeka detta för badande. Hamnen och varvet funnit här i snart 100 år med sin verksamhet och vad som under dessa år samlats på botten och som sen virvlar upp när båtarna kör runt vill man nog inte veta.

Vi kommer förtydliga detta förbud med skyltar och senare även se över hur vi ytterligare kan förhindra att locka till bad i vårt hamnområde.

Upptagning
I mitten av september börjar ÅMT med sitt stora arbete att torrsätta våra båtar. Läs mer om hur upptagningen går till på hemsidan, på anslagstavlan på Grindstugan eller det mail som skickas ut till berörda båtägare med varvsplats. Glöm inte att innan upptagning överlämna alla nycklar som behövs för att låsa upp och förflytta båten från hamnplatsen till upptagningsrampen.

Båtbyte, båtkö
Har du eller funderar du på att byta båt? Glöm då inte att anmäla detta till oss med ett mail till info@alstensbs.se. Är den större eller mindre än nuvarande båt så är det inte säkert att den kan ha samma hamnplats eller varvsplats, så var ute i god tid.

Står du i kö för hamnplats så fundera på hur aktuellt det är med din ansökan. Är det några år framåt så behöver du inte stå i kö och kanske måste tacka nej från gång till gång. Din plats i kön bestäms ju av den dag du ansökte om medlemskap, så när det blir aktuellt så ställ dig i kö. I dagsläget behövs det 8-10 års medlemskap för att bli aktuella när en hamnplats blir ledig.

Kamerabevakning
Vi arbetar med att säkra varvets staket med kamerabevakning kopplat till larmcentral. Om alla leverans- och installationstider håller kommer detta vara i drift under hösten. Vi har valt att i första hand bevaka staketet då de större och mer omfattande stölderna skett denna väg.

Slangar i hamnbassängen
I sommar har det hänt att slangar flutit upp i hamnbassängen. Det är vattenslangarna som förser bryggorna med vatten och de har av någon anledning lossat från botten. Vi håller nu på med dykare som ska se till att de återigen förankras på botten. Dessa slangar är främsta anledningen till att ankring är förbjudet i hamnbassängen och djupgående båtar inte kan ligga i hamnen.

Trailer och trailerbåt
Innan upptagningen startar måste varvsplanen vara iordningställd och fri från trailers och annat som hindrar ÅMT:s arbete. Därför är det viktigt att ni som har trailerplats eller trailerbåt på varvsplan avlägsnar dessa från varvet senast 14/9. En avgift för flytt efter detta datum kan tillkomma för de som ej tagit hand om sin trailer eller trailerbåt. För att hjälpa er att komma ihåg detta har vi dessutom skicka ett särskilt mail berörda medlemmar.

Arbetsplikt
Vi kommer under hösten genomföra några arbetstillfällen då vi framför allt iordningställer varvsplan och senare ”stänger” hamnen för vintern. De olika tillfällena kommer att meddelas på mail till berörda medlemmar.

Hamnen vid mastkranen
Platsen vid mastkranen är i första hand till för båtar som mastar av eller mastar på. Ibland är det många som vill göra detta och därför är det viktigt att man ligger på platsen under så kort tid som möjligt, och alltid någon person på plats. Se till att segel och bom och allt runt omkring är nedtaget så det bara är nedtagning av själva masten som ska göras vid mastkranen. En hjälpande hand är ofta uppskattad vid dessa ibland tunga och komplicerade lyft.

Platsen mitt emot mastkranen är till för i- och urlastning och båtägaren måste vara tillgänglig på plats, ingen ”långtidsparkering” med andra ord.

Nattvakt
Du som ännu inte genomfört ditt nattvaktspass passa på och boka det nu så vi har en god bevakning under de mörka nätterna som nu kommer.


Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap